WYKŁAD – SZTUKA W PRZESTRZENI PUBLICZNEJ

14041_788388224577976_1923430386929744925_n

Wykład ma formę popularnonaukową. Będzie poświęcony fenomenowi sztuki publicznej w Polsce. Przybliży  trudne zagadnienia w łatwy sposób.
Dowiesz się:
– jakie są rożne koncepcje sztuki publicznej i terminów pokrewnych (jak np. „sfera” i „przestrzeń publiczna”);
– jakie różnorodne formy przyjmuje sztuka publiczna w Polsce;
– przyczyny popularności sztuki publicznej w Polsce;
– jakie są najbardziej znane i znaczące przykłady sztuki publicznej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Lublina.
Całość zostanie bogato zilustrowana przykładami najlepszych, najbardziej znanych przykładów tego rodzaju sztuki (Palma i Dotleniacz Joanny Rajkowskiej, Tęcza Julity Wójcik, wydarzenia Open City i Rewiry w Lublinie…)
Przekonasz się, że sztuka współczesna może być dla Ciebie zrozumiała.
WSTĘP WOLNY
Wykład ma formę otwartą.
Wykład poprowadzi Magdalena Ujma – krytyczka sztuki, kuratorka wystaw i projektów z zakresu sztuki współczesnej. Ukończyła studia na historii sztuki KUL, a następnie z zarządzania kulturą w Ecole de Commerce w Dijon. Pracowała w Ośrodku Brama Grodzka – Teatr NN w Lublinie, gdzie prowadziła galerię. Następnie w redakcji Kwartalnika Literackiego „Kresy”, gdzie prowadziła dział „Sztuka”. Jej kolejne doświadczenia profesjonalne to: Muzeum Sztuki w Łodzi i Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie. Była kuratorką i współkuratorką ponad 40 wystaw, w tym „Вoys” – o obrazach męskości w sztuce (2005), „Вad News” i „Last News” o medialnych obrazach zła (2006 i 2007), cykl „Transkultura” o Innych w zglobalizowanym świecie (2006-2008). Ostatnie jej wystawy to „Dzień jest za krótki. Kilka opowieści autobiograficznych”(Muzeum Współczesne Wrocław, 2013), a także „Co pozostaje” (BWA Sokół w Nowym Sączu, 2013) o pamięci emocjonalnej i cielesnej. Obecnie prowadzi projekt poświęcony pamięci miejsca i prywatnej historii instytucji kultury „Grodzka 5” w Warsztatach Kultury w Lublinie. Jest autorką ponad 400 testów o sztuce współczesnej, publikowanych w najważniejszych polskich czasopismach kulturalnych, min w „Kresach”, „Res Publice Novej”, „Twórczości”. Opublikowała eseje do książek „Nowe zjawiska w sztuce polskiej po 2000”(CSW Zamek Ujazdowski, Warszawa 2007) i „Artystki polskie”(PWN, Bielsko-Biała – Warszawa 2011). Wydała książkę „Sztuki wizualne. Skandale” (PWN, Bielsko-Biała – Warszawa 2011). Prowadzi zajęcia z krytyki artystycznej i bloga. Stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowe oraz Prezydenta Miasta Lublin. Do jej zainteresowań należą: sztuka zaangażowana społecznie, krytyka instytucjonalna, rola opowieści w sztuce współczesnej.
Termin: 18 lutego 2015 r. (środa)
godz. 17:30
Miejsce: Biblio, ul. Szaserów 13-15.
Zapraszamy
Fundacja SZPILKA
Projekt „Kalejdoskop sztuki” jest realizowany przy wsparciu finansowym Miasta Lublin.