WYKŁAD OTWARTY

Zapraszamy na wykład o obrazie „Trzy boginie” Simona Vouet’a ze zbiorów Muzeum Lubelskiego, który stał się dla nas inspiracją do projektu „Kobieta i sztuka. Trzy gracje”.

Tematy mitologiczne obecne są w kulturze europejskiej od paru tysiącleci. Mitologia Greków i Rzymian należała do kanonu lektur obowiązkowych w Europie – zwłaszcza od XVI wieku. Obrazy o tej treści były, więc odbierane jako ilustracje dobrze znanych historii. W dzisiejszych czasach jesteśmy zalewani falą informacji, która niesie z sobą nowe historie. Czy któraś z nich zainspiruje współczesnego malarza do stworzenia dzieła na miarę dawnych mistrzów?…oby… ale – wątpię…. Póki co, nie zapominajmy o starodawnych mitach, w których żyją prawdy o nas – ciągle aktualne. Próżność, zawiść, lekkomyślność i niezgoda – doprowadziły do wojny trojańskiej. To było dawno, ale czy dziś jesteśmy lepsi a przez to bezpieczni? „Trzy boginie” cieszą oko i zachęcają do myślenia.

Wykład poprowadzi Barbara Czajkowska – historyk sztuki (studia magisterskie KUL, podyplomowe studium muzeologiczne UJ),starszy kustosz kierownik działu sztuki Muzeum Lubelskiego, członek SHS, autorka scenariuszy i kurator Galerii Sztuki Zdobniczej i Galerii Malarstwa Obcego, kurator wystaw czasowych (cykl Autograf; Opus sacrum, Moda w 20-leciu międzywojennym, Orient w malarstwie polskim i literaturze XIX w), autorka programów popularyzujących sztukę (m. in. cykl Skarby Zamku Lubelskiego w TVP Lublin, cykl Piękne i użyteczne w Radio Lublin); autorka publikacji z zakresu rzemiosła artystycznego i przewodników muzealnych.

WSTĘP WOLNY!!!

Wykład ma formę otwartą.

termin: 23 listopada 2016 r. (środa)

godz. 17:00

miejsce: Muzeum Lubelskie, sala kinowa

Zapraszamy serdecznie

Fundacja SZPILKA

Partnerem projektu jest Muzeum Lubelskie.

Projekt „Kobieta i sztuka. Trzy gracje” realizujemy przy pomocy finansowej Miasta Lublin w ramach programu Miasto Kultury.