CZUJĘ MIĘTĘ DO LUBLINA

W ramach realizacji zadania planowane są różne warsztaty i wydarzenia artystyczno-kulturalne związane z Lublinem. Na początku ogłoszone zostaną dwa konkursy dla mieszkańców miasta: na ciekawą i autorską trasę spaceru po mieście pod hasłem „Czuję miętę do Lublina – mój Lublin” oraz na autorski projekt graficzny koszulki T-shirt promujący Lublin i inspirowany tytułem projektu. Innym wydarzeniem będą dwa wykłady otwarte o historii miasta. W cyklu zajęć artystycznych odbędą się różne warsztaty artystyczne inspirowane kulturą Lublina: projektowania koszulek, ceramiczne, plastyczne i fotograficzne. Szczególnie identyfikującym projekt działaniem będzie wręczana mieszkańcom i turystom sadzonka mięty z napisem „Czuję miętę do Lublina” oraz prezentacja społecznych inicjatyw promujących Lublin na Moście Kultury w Lublinie. Celem projektu jest inicjowanie działań kulturalnych skupionych wokół Lublina i zachęcanie mieszkańców miasta oraz turystów odwiedzających Lublin do wspólnego przygotowania się do obchodów 700-lecia nadania praw miejskich miastu Lublin. Projekt zakłada coroczne edycje w letnie miesiące lat 2014 – 2016 i w kolejnych. Chcemy na stałe wpisać ten projekt w kalendarz miejskich imprez promujących Lublin. Dążymy do ukazania piękna Lublina, jego historii i chcemy to wyrazić poprzez sztukę i sympatię do Lublina zgodnie z ideą projektu „Czuję miętę do Lublina”.

Szczegóły: www.czujemietedolublina.wordpress.com
PLAKATMIETA